Ekstrakty ze stewii pojawiły się na rynku jako bezkaloryczne
zamienniki cukru – słodziki. Wszystko za sprawą słodkiego smaku
składników tej rośliny, nazywanych ogólnie stewiozydami. Wprawdzie
ekstrakty ze stewii mają obecnie, jedynie jednoprocentowy udział w
ogólnym rynku słodzików, to jednak ich popularność wykładniczo wzrasta.
Właściwości stewii wykraczają bowiem daleko poza ramy oczekiwań
nakreślone dla słodzików. Przede wszystkim – stewia jest produktem
naturalnym, w odróżnieniu od większości syntetycznych, bezkalorycznych
zamienników cukru. Od słodzików oczekujemy przede wszystkim, że –
zastępując cukier w diecie osób chorych na cukrzycę lub pozostających na
diecie odchudzającej – ograniczą podaż kalorii oraz dowóz glukozy do
krwi i tkanki tłuszczowej. Stewia nie dość, że eliminuje cukier z diety,
to jeszcze obniża jego poziom we krwi – działając tak, jak doustny lek
przeciwcukrzycowy. Mało tego: stewia dodatkowo zapobiega nadciśnieniu
oraz wykazuje aktywność przeciwrodnikową, przeciwbakteryjną,
przeciwwirusową, przeciwzapalną i przeciwnowotworową. Wcześniejsze
badania sugerowały również, a jedno z ostatnich potwierdza to wprost, że
stewia wpływa dodatnio na stan umięśnienia.
Odkrycia te mogą mieć ogromne znaczenie dla sportowców, osób ćwiczących
rekreacyjnie, redukujących wagę i chorych.
źródło: http://slawomirambroziak.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz